Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen, ook wel kierdicht bouwen genoemd, speelt een steeds belangrijkere rol bij het ontwerp en de renovatie van gebouwen. Door luchtdicht te bouwen wordt de de bouwkwaliteit en wooncomfort in het algemeen verhoogd, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik verlaagd wordt. Door luchtdicht te bouwen wordt bijgedragen aan een energiezuinige woning als onderdeel van het zogenaamde passieve bouwen. Onder passief bouwen wordt verstaan een comfortabele woontemperatuur gecombineerd met een uitstekende luchtkwaliteit en een zeer laag energieverbruik.

LUCHTDICHT BOUWEN

Wat is luchtdicht bouwen en wat zijn de voordelen hier van. Luchtdicht bouwen betekend dat naden en kieren in een gebouw gedicht worden om daarmee te voorkomen dat er ongewenste ventilatie ontstaat. Is er sprake van infiltratie dan komt er ongewenst lucht van buiten naar binnen, terwijl het bij exfiltratie over lucht gaat die van binnen naar buiten stroomt. Door het toepassen van luchtdicht bouwen wordt voorkomen dat koude en droge lucht van buiten in contact komt met de vochtige en warme binnenlucht, waardoor vochtproblemen (schimmels) kunnen ontstaan. Goede ventilatie (gecontroleerde luchtstromen) is daarbij een must, om de luchtkwaliteit in het gebouw te garanderen.

ECP-NORM

De ECP (Energieprestatiecoëfficiënt) geeft de energetische efficiëntie van een gebouw aan. Hoe lager de ECP- waarde daarbij is, hoe energiezuiniger het gebouw. Gold vanaf 1 januari 2011 nog een ECP- norm van 0,6 vanaf begin 2015 is dit verlaagd naar 0,4. Door voldoende energiebesparende maatregelen te treffen kan voldaan worden aan de nieuwe eisen in het Bouwbesluit.

QV;10 WAARDE

De luchtdoorlatendheid (QV;10) van een gebouw wordt gemeten aan de hand van de luchtstroom die ontstaat via naden en kieren in een gebouw waarbij het drukverschil 10 Pascal is. Bij de berekening gaat het uitsluitend om ongewenste luchtstromen en niet om luchtverplaatsing via aangebrachte ventilatiekanalen, welke onmisbaar zijn bij luchtdicht bouwen. Het Bouwbesluit eist een luchtdoorlatendheid (QV;10) van niet meer dan 200 dm³/s bij 10 Pascal. De komende jaren zal de controle op naleving van de gestelde eisen verhoogd worden en daarom is het van groot belang om hier reeds tijdens de bouw rekening mee te houden. Een groot assortiment producten voor luchtdicht bouwen van Illbruck zijn in onze webwinkel te bestellen. Wij adviseren u graag over luchtdicht bouwen en de hiervoor benodigde materialen. Neem contact op met onze verkoopafdeling door te mailen naar verkoop@marree.nl of bel ons op 0341-467755.

LUCHTDICHT BOUWEN ADVIESTOOL VAN ILLBRUCK

Door gebruik te maken van het adviestool van Illbruck kan in een oogopslag gekeken worden waar eventuele ongewenste luchtstromen kunnen ontstaan en welke bouwproducten gebruikt kunnen worden om de gewenste luchtdichtheid te bereiken. Hiervoor zijn uiteenlopende Europese producten van Illbruck verkrijgbaar.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.