Ferdinand Griffioen
Ferdinand Griffioen
Leestijd: 3 minuten

5 veelgestelde vragen over rolmaten

Een onmisbaar stuk meetgereedschap voor de vakman is de rolmaat. Dit ogenschijnlijk eenvoudige product roept echter nog heel wat vragen op. Om het je makkelijk te maken beantwoorden wij 5 van de meest gestelde vragen over rolmaten:

Hoe nauwkeurig is een rolmaat?

Hoe precies een rolmaat meet, wordt aangegeven in een nauwkeurigheidsklasse  I, II of III. De klasse wordt aangegeven op de meetband.

Onze rolbandmaten zijn allemaal geclassificeerd volgens de Europese normen in nauwkeurigheidsklassen I, II, en III, waarbij elke klasse een specifieke maximale afwijking aangeeft. Zo mogen onze Klasse II rolbandmaten van Ironside, bijvoorbeeld, een afwijking hebben van maximaal ± 0,50 mm op een lengte van 1 meter, wat zorgt voor betrouwbare metingen bij elk project.

Rolmaat Afwijkingen In Mm Per Klasse Marree

 

Wat is nauwkeuriger, een rolmaat of een laserafstandsmeter?

Voor korte afstanden (< 5 meter) is een rolmaat nauwkeuriger, voor lange afstanden is een laserafstandsmeter nauwkeuriger. Onze Ironside Evolution rolbandmaat, met zijn fluorescerende Hi-Viz band, zorgt voor uitstekende zichtbaarheid en leesbaarheid, zelfs in slecht verlichte omstandigheden, en biedt duurzaamheid dankzij de nylon coating.

Ironside Rolbandmaat Evolution
9,12
over Ironside Rolbandmaat Evolution

 

Waardoor breekt de eindhaak van de rolmaat af?

Een veelvoorkomend probleem is het afbreken van de eindhaak. Dit is meestal te wijten aan onjuist gebruik. Laat de meetband niet ongecontroleerd terugschieten, maar geleid deze zachtjes terug naar de behuizing om breuk te voorkomen. Zo voorkom je dat de eindhaak afbreekt.

Bij standaard rolbandmaten werkt de knop als rem. De hierboven genoemde Ironside rolbandmaat Evolution beschikt ook over de zogenaamde “self lock”, dit houdt in dat de band niet terugschiet maar automatisch vast blijft staan. Door een druk op de knop loopt de band terug.

 

Wat is het nut van de magneten in de eindhaak?

Dit is handig als je in je eentje iets op wilt meten en over een metalen ondergrond beschikt van ijzer, nikkel, chroom, kobalt of legeringen van deze metalen. Gebruik in dit geval de Ironside rolbandmaat met magnetische eindhaak. Deze rolbandmaat heeft ook een nylon gecoate stalen band met dubbele print en is aan de voor- en achterkant afleesbaar.

 

Waarom is de band van een rolmaat hol?

De holle vorm van de band biedt weerstand tegen knikken. Echter, de band knikt vaak toch om als deze langer wordt uitgeschoven. Dit voorkom je door gebruik te maken van de nieuwste Ironside rolbandmaat XXL. Deze heeft een band van RVS en is extra breed (27mm), zodat hij ver weg kan worden gestoken zonder om te knikken. De band is 5 meter lang, 2-zijdig bedrukt en heeft een stevige coating, zodat de band goed beschermd is tegen beschadigingen. Deze rolbandmaat is ook leverbaar met stalen band in plaats van RVS band.

Ironside Rolbandmaat XXL
25,62
over Ironside Rolbandmaat XXL

Bekijk de Ironside rolmaten in shop

Wil je meer weten over de rolmaten van Ironside of welke het meest voor jou geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten