Alex Ten Brinke
Alex ten Brinke
Leestijd: 6 minuten

Waar let je op bij de aanschaf van een steiger?

Als je werkzaam bent in de bouwsector, is de kans aanzienlijk dat je regelmatig een steiger beklimt voor je werkzaamheden. Het kan zelfs zo zijn dat je bijna dagelijks op een steiger staat. Ondanks dat dit na verloop van tijd als een gewoonte kan aanvoelen, bestaan er toch aanzienlijke risico’s. Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij de aankoop, de montage en het gebruik van de steiger. Op deze manier zorg je voor je veiligheid op de steiger!

Waar let je op bij de aanschaf van een steiger?

Goed materiaal is het halve werk. Bij de aankoop van een rolsteiger of vouwsteiger moet je erop letten dat deze overeenkomt met de EN 1004 normering, die in november 2021 is herzien. Een belangrijke aanpassing is dat deze norm nu van toepassing is op alle soorten steigers, inclusief vouw- en kamersteigers die minder dan 2,50 meter hoog zijn.

Wil je zeker weten of jouw steiger aan de norm voldoet? Kijk dan onderstaande lijst na:

  • De hoogte van de grond tot het eerste werkplatform mag niet meer dan 3,40 meter zijn.
  • De maximale tussenruimte tussen twee werkplatformen bedraagt 2,25 meter.
  • De werkplatformen zijn aan beide kanten vastgezet om wegwaaien te voorkomen.
  • Het platform kan veilig en zonder risico op vallen betreden worden tijdens de opbouw.
  • Alle werkplatformen hebben een leuning op zowel knie- als heuphoogte (bij een vouwsteiger volstaan vier heupleuningen en drie knieleuningen).
  • De steiger is uitgerust met vier stabilisatoren rondom (bij een vouwsteiger is een gewicht aan elke zijde ook toegestaan).
  • Er is een correcte (opbouw)instructie aanwezig bij de steiger.

Voldoet de steiger niet aan één van de bovengenoemde eisen? Dan is de kans groot dat deze steiger niet voldoet aan de EN 1004 normering.

Hoe bouw je een steiger op?

De juiste manier van opbouwen verschilt per steiger, maar er zijn een aantal regels die ALTIJD gelden. Hieronder zetten we deze kort op een rijtje.

Lees de handleiding!

Wanneer je al ervaring hebt met het opbouwen van steigers, kan het gebeuren dat je uit gewoonte of op de automatische piloot werkt. Dit brengt het risico met zich mee dat je essentiële stappen overslaat, wat ten koste kan gaan van de veiligheid. Onze aanbeveling is dan ook om altijd de handleiding te raadplegen. Hierin vind je een gedetailleerde uiteenzetting van de opbouw en het gebruik van de steiger, stap voor stap.

Inspecteer de steiger voor gebruik

Controleer alle onderdelen om zeker te weten dat er geen delen ontbreken of kapot zijn. Beschadigde, versleten of verkeerde onderdelen mogen niet worden gebruikt. Vervang deze uitsluitend door originele onderdelen.

Plaats de steiger op een horizontale, vlakke en draagkrachtige ondergrond

Een steiger mag maximaal 1% uit het lood staan. Controleer dit met een waterpas voor én tijdens het opbouwen.

Kelfort Rol steiger Waterpas Marree

Zorg voor een stevige basis

Begin met de opbouw van de vanaf de basis; de specifieke werkwijze varieert per steigertype (raadpleeg de gebruiksaanwijzing), maar zorg ervoor dat de stabilisatoren juist zijn gepositioneerd en contact maken met de ondergrond. Deze stabilisatoren zorgen voor de nodige stevigheid. Door de leuningen met je armen aan de onderkant te hanteren, kun je ze eenvoudig boven je hoofd op hun plaats in de steiger bevestigen.

Gebruik de voorloopleuningen

Nu wordt het spannend, want je gaat omhoog! Volgens de nieuwe norm EN 1004 (eind 2021) moet je daarbij altijd omheind zijn door een leuning op knie- én heuphoogte. Als je de vorige stap correct hebt gevolgd is de voorloopleuning al geplaatst en kun je veilig omhoog klimmen. Ga altijd via de binnenkant (via het luik) naar boven, ook om de steiger verder op te bouwen in het geval van meerdere platformen.

 

Nogmaals, dit zijn grove richtlijnen, raadpleeg voor de exacte stappen voor jouw steiger altijd de handleiding voor jouw product!

 

Waar moet je op letten als je op de steiger werkt?

Als je de voorgaande stappen hebt opgevolgd ben je voorzien van de juiste spullen én heb je de steiger veilig en correct opgebouwd. Als je uiteindelijk de steiger op gaat is het vooral van belang je gezonde verstand te gebruiken en geen gekke dingen te doen. Een paar tips om je daarbij te helpen:

Controle vooraf

Controleer vóór je de steiger op gaat of alles oké is. Staat alles recht? Staan de wielen op de rem? Zijn de stabilisatoren goed afgesteld en hebben ze contact met de ondergrond? Zijn er geen risico’s zoals openslaande ramen, bovengrondse elektriciteitskabels etc. ?

Houd rekening met de weersomstandigheden

Bij het gebruik van een steiger dien je rekening te houden met wind. De maximale windbelasting van de steigers is  meestal windkracht 6. Als je paraplu moeilijk vast te houden is en de vlaggen strak staan, ga dan niet de steiger op maar wacht tot de wind is afgezwakt. Pas ook op met windvlagen en let extra op bij windgevoelige plaatsen, bijvoorbeeld bij open constructies of bij plaatsing op de hoek van een gebouw.

Aanvoer en afvoer van materiaal

Als je op de steiger werkt is de kans groot dat je steigeronderdelen, gereedschappen en materialen naar boven wil verplaatsen. Doe dit altijd handmatig, bijvoorbeeld met behulp van een touw. Steigers zijn niet geschikt om hijs- en hefmateriaal aan te bevestigen omdat dit de stabiliteit in gevaar brengt.

Andere klimmaterialen / valbeveiliging

Gebruik nooit andere klimmaterialen in combinatie met de steiger. Zet geen ladder, kruk of andere opstap op de steiger en gebruik deze ook niet om valbeveiliging te zekeren.

Welke steigers zijn beschikbaar bij Marree?

Ons assortiment bevat een rolsteigers en vouwsteigers. De steigers kunnen geleverd worden in verschillende configuraties, afhankelijk van jouw behoefte.

Bekijk het assortiment

 

Veelgestelde vragen

Wat is de maximale hoogte waarop een rolsteiger van Altrex binnen en buiten gebruikt kan worden?

  • Binnen kan een brede rolsteiger van Altrex tot een platformhoogte van twaalf meter vrijstaand gebruikt worden, en buiten tot een platformhoogte van acht meter.

Mag ik onderdelen van verschillende merken steigers combineren?

  • Nee, het combineren van verschillende merken steigers is niet toegestaan omdat er geen stabiliteitsberekeningen zijn voor dergelijke gecombineerde configuraties.

Hoeveel personen zijn er nodig om een rolsteiger op te bouwen?

  • Het opbouwen van een rolsteiger moet met minimaal twee personen gebeuren, behalve voor rolsteigers die speciaal ontworpen zijn om door één persoon opgebouwd te worden.

Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen bij het werken op een steiger?

  • Voordat je een steiger betreedt, controleer of deze correct is opgebouwd en stabiel staat, let op de weersomstandigheden zoals windkracht, zorg voor veilige aan- en afvoer van materialen zonder de steiger te belasten, en vermijd het gebruik van andere klimmaterialen of opstapjes op de steiger om de veiligheid te waarborgen.

 

Heb je meer vragen over het veilig werken met rolsteigers? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten