Bram Schuttelaar
Bram Schuttelaar
Leestijd: 3 minuten

Welke compressor voor welk persluchtgereedschap?

Wat voor jou de beste compressor is, is geheel afhankelijk van het persluchtgereedschap waarmee je wilt gaan werken.

Om een goede keuze te kunnen maken vertellen we je in dit blog daarom meer over:

• Het werken met persluchtgereedschap
• De mogelijke opties op compressoren
• De benodigde hoeveelheid lucht per persluchtgereedschap

Werken met persluchtgereedschap

Met behulp van een Ironside compressor kun je werken met persluchtgereedschap. Na aansluiting op het elektriciteitsnet zuigt de compressor lucht aan uit de omgeving. De compressor zet de lucht om in samengeperste lucht met de gewenste druk (6 bar of meer) en pompt deze door een slang richting het persluchtgereedschap. Dit kan gaan om een schroevendraaier, een ratelsleutel, een boormachine, een slagmoersleutel, een nagelmachine, een verfspuitpistool, … zolang dit gereedschap dus maar werkt op perslucht.

Het voordeel van werken met perslucht is vooral dat je je nooit zorgen hoeft te maken over batterijen, die al dan niet leeg zijn. Je werkt steeds op stroom.

Mogelijke opties compressoren

Hieronder worden de mogelijke opties op compressoren toegelicht.

Marree Ironside Luchtcompressor

1. Vermogen van de motor

Het vermogen van de motor kies je op basis van het vereiste debiet van de gebruikte persluchtgereedschappen. Het debiet vind je terug op de verpakking van de compressor en op de verpakking van het persluchtgereedschap.

2. Ketel

De ketel zorgt voor een reserve aan luchtdruk/perslucht voor langdurig gebruik. Hoe groter de ketel, hoe langer je kunt werken zonder dat de motor draait. Dit zorgt voor meer comfort, minder geluidsoverlast en een langere levensduur van de compressor.

3. Olie (met of zonder)

Voor intensief (wekelijks) gebruik wordt een compressor met olie aanbevolen voor een goede smering van de bewegende onderdelen en het schoonhouden van de motor. Een compressor met olie vereist wel enig onderhoud; de olie moet regelmatig ververst en bijgevuld worden. Een olievrije compressor heeft weinig onderhoud nodig; condens aftappen en het luchtfilter schoonmaken of vervangen is voldoende.

4. Aantal manometers (1 0f 2)

Elke Ironside compressor is voorzien van een manometer, die de druk in de ketel weergeeft. Met een eventuele tweede manometer kun je de einddruk regelen aan de uitgang.

5. Werkdruk

Ironside compressoren leveren, afhankelijk van het model, een werkdruk tussen 6 en 8 bar.

6. Aantal snelkoppelingen (1 of 2)

Een tweede snelkoppeling is handig als je met twee machines (tegelijkertijd) op dezelfde compressor wilt werken.

Benodigde hoeveelheid lucht per persluchtgereedschap

Ieder persluchtgereedschap heeft een vereist debiet (l/m). Dit is het aantal ‘liter’ lucht wat het gereedschap per minuut nodig heeft om ermee te kunnen werken. Hoe hoger het debiet van de compressor, hoe zwaarder het soort persluchtgereedschap wat je in combinatie met de compressor kunt gebruiken.

In onderstaand overzicht kun je zien hoeveel liter lucht er benodigd is per soort persluchtgereedschap.

Marree Ironside Perslucht

Bekijk hier het assortiment compressoren van Ironside en kies een compressor die geschikt is voor jouw werkzaamheden. Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.

TIP: Vergeet niet om je compressor na gebruik te ontluchten. De compressor gebruikt omgevingslucht om perslucht te maken. Lucht bevat water en door het samenpersen van de lucht blijft er condens achter in het drukvat. Als je de compressor niet ontlucht krijg je roestvorming in het drukvat, wat mogelijk gevaarlijk kan zijn. Daarnaast slaat de compressor vaker aan als er vocht achterblijft en blijven je persluchtgereedschappen minder lang goed werken.

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten