Maurice Duenk
Leestijd: 3 minuten

EN 1004 voor steigers gewijzigd: nieuwe voorschriften, meer veiligheid

Heb je een Altrex dan weet je dat je stevig staat. Met de recent gewijzigde EN 1004, de norm die aangeeft waar rolsteigers aan moeten voldoen, bereikt de veiligheid een nieuw niveau. Eén van de nieuwe punten is dat de norm nu ook geldt voor steigers onder de 2,50 meter. Maar er zijn nog meer wijzigingen. Tijd dus voor een update. En voor een upgrade van jouw veiligheid. Wij leveren wat je nodig hebt voor die upgrade: betrouwbare en veilige materialen.

EN 1004, de veranderingen

De gewijzigde EN 1004 heeft gevolgen voor de fabrikant, maar ook voor jou als gebruiker. De belangrijkste verandering gaat over de afstanden tussen platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform gaat van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m.

Daarnaast geldt de norm vanaf nu voor alle steigers. Oók die van minder dan 2,50 meter hoog. Daarom is het gebruik van stabilisatoren en leuningen bij vouwsteigers opgenomen in de EN 1004. Al met al veranderingen die ook invloed hebben op de manier van opbouwen. De gewijzigde EN 1004 bepaalt daarom nu ook wat er in de handleiding van rolsteigers moet staan.

De veranderde norm vraagt dus dat je weer even stilstaat bij hoe je een steiger veilig opbouwt – dat is natuurlijk altijd verstandig. Volgens de norm moet je rondom beschermd zijn tijdens de opbouw van de steiger, al vóórdat je het platform betreedt. Door op te bouwen met de Safe-Quick® voorloopleuning van Altrex werk je gegarandeerd veilig op elk niveau.

Wat betekent dit voor jou?

Bouw jij je steiger al met Safe-Quick® voorloopleuningen? Dan verandert er waarschijnlijk niet zo veel voor jouw rolsteiger, want de meeste onderdelen en combinaties voldoen al aan de richtlijnen van de nieuwe EN 1004. Wat je nog wel even moet doen: controleer de afstand tot het eerste platform. Om aan de EN 1004 te voldoen, kan het zijn dat je een extra platform nodig hebt.

Gebruik je een rolsteiger die nog met schoren opgebouwd wordt? Let op, want daarbij verandert er wel veel. De gewijzigde norm staat de traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat je de steiger opbouwt met de nieuwe platformafstanden én dat je daarbij niet onbeschermd op een platform staat.

Heb je een Altrex vouwsteiger? Die maak je eenvoudig weer helemaal up-to-date door één horizontaalschoor en vier kleine stabilisatoren toe te voegen. Ben je van plan een nieuwe steiger aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat alle nieuwe Altrex steigers natuurlijk zijn voorzien van alle nodige updates.

Upgrade jouw en elkaars veiligheid

Natuurlijk mag en kan je alle Altrex materialen die je al hebt gewoon blijven gebruiken; de producten voldoen aan de destijds geldende wetten en normen. Maar voor jouw veiligheid en die van je collega’s is het verstandig om je rolsteiger te upgraden naar de nieuwste EN 1004-normen. Veilig en verantwoord werken op hoogte, dat is immers áltijd jouw en onze norm!

Meer weten over de wijzigingen? Of wil je een advies over hoe je jouw Altrex steiger eenvoudig kunt upgraden? Neem vooral contact op, we helpen je graag met die volgende stap in veiligheid.

Neem contact op
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten