Kan ik je helpen?
Al 90 jaar is Marree een begrip in Harderwijk en omgeving. Maar hoe is Marree ontstaan en hoe heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld door de jaren heen? Het begon allemaal met Roel Marree sr. In deze blog blikken we terug naar 1933.
Roel Marree komt oorspronkelijk uit Utrecht en werkte als metaalbewerker bij Werkspoor. Daar werden voor Nederland stoomlocomotieven gemaakt en begin jaren dertig zelfs een vliegtuig. Maar in de jaren dertig is er crisis. Er vallen ontslagen, ook bij staatsbedrijf Werkspoor. Voordat het zover is, gaat Roel op zoek naar een nieuwe baan
Het ontstaan van IJzermagazijn De Concurrent
In 1933 ziet hij kansen als ‘ijzerboer’ en neemt een jaar later de handel van Van der Raay over, met een pand aan het Kerkplein. Al deze producten zoals radio’s, batterijen en accu’s gaan in de uitverkoop en maken plaats voor ijzerwaren. IJzermagazijn De Concurrent wordt de naam. Als hij later terugkijkt op dit risicovolle begin, vertelt hij een journalist van Schilder’s Nieuwsblad: “Ik was geen echte zakenman en het begin was moeilijk. Ik probeerde vooral zo eerlijk mogelijk te werken. Het was de gewoonste zaak dat we op zaterdagavond om elf uur nog open waren. Dan kwamen de aannemers hun rekeningen betalen.”
Kleine bedragen bij IJzermagazijn en Triplexhandel R. Marree
In 1937 verandert hij de naam in IJzermagazijn en Triplexhandel R. Marree. In de beginjaren gaat het vaak om kleine orders voor kleine bedragen. Zo kocht je al een nijptang voor 45 cent (20 cent omgerekend naar de euro) en een bijl kostte 75 cent. Daar kunnen we nu niks meer van voorstellen. Maar ondanks dat het om kleine orders gaat, wordt elke klant keurig geholpen, ook wanneer ze na sluitingstijd nog aanbellen.
Onzekerheid speelt tijdens de oorlog
Als in het jaar 1940 de oorlog uitbreekt, worden de tijden nog onzekerder. Voor het eerst wordt ook een Bureau voor Boekhouden & Belastingzaken ingeschakeld om een financieel rapport te maken. Van november 1940 tot november 1941 had de zaak een omzet van 25.806 gulden, het bedrijfskapitaal bedroeg 6734 gulden en er moest 500 gulden betaald worden aan omzetbelasting. Dan heb je een beeld van de inkomsten van toen. De winkel hoefde enkel in het laatste oorlogsjaar te sluiten. Tijdens dit jaar zette Roel sr. zich in voor de Hollanders die op hongertocht waren en kort na de oorlog werkt hij als chef van een opvangkamp.
Rie Marree springt bij
Na de oorlog worden de deuren weer geopend en wordt het assortiment uitgebreid met kampeerartikelen. Vrouw Rie Marree springt bij en dat was ook nodig. Waar Roel sr. aardig en joviaal is en altijd klaarstaat voor de klant, vindt hij het wel moeilijk om klanten aan te spreken wanneer ze niet betalen. Rie weet van aanpakken en is meer het zakelijke brein. Zij stapt op de fiets om in Putten een rol gaas te halen voor een klant als de eigen voorraad op is. En bij terugkomst te horen krijgt dat het twee rollen hadden moeten zijn, nog eens op en neer fiets naar Putten. Voor die tijd was het best bijzonder dat een huisvrouw ook een volle baan heeft. Maar naast de ijzerwarenhandel ontstaat er ook een afdeling met huishoudelijke artikelen. En Rie ontvangt de vertegenwoordigers altijd met koffie en koekjes en dat wordt zeker gewaardeerd.
Uitbreiding volgt in een volledig nieuw pand
In 1948 is het assortiment flink uitgebreid, inmiddels kun je er naast ijzerwaren en huishoudelijke artikelen ook gereedschappen, land- en tuinbouwgereedschappen, staalwaren en scheermesjes halen. Daarna wordt er ook verf en gas in flessen aan toegevoegd. Dit betekent dat het krap wordt in de zaak aan het Kerkplein. Roel sr. koopt drie woonhuizen waar magazijnen voor in de plaats komen. 11 jaar later komt er ook daadwerkelijk een nieuw pand voor de winkel, namelijk die van de buren. In 1966 is de verbouwing afgerond. Het winkelpand valt nu goed op en is niet meer te missen. Met achter de winkel een magazijn met drie bouwlagen en daarmee 700 m² aan totale verkoopruimte.
Zoon Roel jr. is inmiddels ook gaan werken in de zaak van zijn vader en wordt in 1971 directeur. Hoe het vervolgens verder gaat met de zaak en welke ontwikkelingen er volgen, lees je in onze volgende blog.