ben marree
Ben Marree
Leestijd: 2 minuten

Een aanpassing in het Bouwbesluit over zelfsluitende deuren

Vorig jaar juli is het een en ander veranderd in het Bouwbesluit als het gaat om de zelfsluitendheid van woningentreedeuren in appartementengebouwen. De aanpassing geldt voor nieuwe projecten waarbij de woningtreedeur grenst aan een gezamenlijke inpandige vluchtweg. Deze aanpassing is een logisch vervolg op de eis die in veel gemeenten al gold voor dit soort deuren in hoogbouw projecten. Deursluittechniek is bovenal belangrijk bij rook- en brandwerende deuren. Op dit terrein spelen vrijloopdeurdrangers een belangrijke rol.

Maar nu is er nog een aanpassing in het Bouwbesluit erbij gekomen en deze aanpassing is per 1 juli 2021 ingegaan. Het gaat hierbij om het vergroten van de veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid van de gebouwen. In deze wijziging is reeds de aanpassing van artikel 4.218 (zelfsluitendheid) opgenomen. Vanaf nu geldt ook de eis voor zelfsluitendheid in geval van brand door middel van de toepassing van vrijloopdrangers en dat zowel bij nieuwbouw als aanpassing en verbouw.

Vrijloopdranger speciaal voor de Nederlandse markt

De vrijloopdrangers van Dormakaba zijn zeer geschikt voor dit doel. De laatste innovatie in de deurdrangerfamilie is het type TS 99 FL K BG. Deze is specifiek voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Dit type heeft unieke eigenschappen die dit mogelijk maken. Montage vindt plaats aan de niet-scharnierzijde op de kozijnbovendorpel. De deurdranger kan dus aan de (inpandige) gangzijde van een voordeur van een appartement worden gemonteerd. Dit maakt de dranger uitermate geschikt op locaties waar het voorschrift geldt dat de gemeente of brandweer een visuele inspectie moet kunnen uitvoeren. De bewoner hoeft immers niet thuis te zijn en zijn deur te openen.

Dorma deurdranger met glijarm TS992-4
Dorma Deurdranger Marree
over Dorma deurdranger met glijarm TS992-4

Montage Dorma deurdranger

De deurdranger kan dus aan de (inpandige) gangzijde van een voordeur -die uiteraard naar binnen draait- van een appartement gemonteerd worden. De bekabeling gaat door het kozijn en zit daarom niet in het zicht. De TS 99 FL K BG heeft een terugligging van 50 tot 96 mm. Eenmaal gemonteerd is er geen beperking van de doorgangshoogte. Hij biedt veel voordelen en is EN1154 en EN1155 gecertificeerd.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Contact opnemen
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten