Alex Ten Brinke
Alex ten Brinke
Leestijd: 5 minuten

Zonnepanelen veilig op het dak plaatsen

We plaatsen ieder jaar steeds meer zonnepanelen. Een hele mooie, duurzame ontwikkeling. Het installeren gaat echter nog niet altijd zonder risico. Er gebeuren namelijk elk jaar meerdere ongevallen bij het plaatsen van zonnepanelen. In deze blog vertellen we je precies wat je wel én niet moet doen om je zonnepanelen veilig op het dak te krijgen en te plaatsen.

Hoe je een zonnepaneel niet moet plaatsen

Zonnepanelen op een dak plaatsen. Het blijft een fantastische klus! Maar, het op het dak krijgen van deze panelen is nog niet altijd even gemakkelijk. Je zou, in theorie, een zonnepaneel onder je arm kunnen nemen en de ladder kunnen beklimmen. Dit is natuurlijk niet de veiligste manier. Bij het beklimmen van een ladder moet je namelijk beide handen vrij hebben en het tillen van meerdere, zware zonnepanelen is ook zeer belastend voor het lichaam. Alles behalve arbo-verantwoord.

Alleen een steiger is niet genoeg

Een beter idee is om een (rol)steiger van Altrex te gebruiken. Maar, met alleen een steiger ben je er nog niet. Veel mensen geven de zonnepanelen namelijk nog handmatig door. Hierdoor moet je voor iedere stap bukken, het zware zonnepaneel aanpakken, omhoog tillen, draaien en doorgeven aan de installateur op het volgende platform. Door op deze manier te tillen overbelast je het lichaam snel én sta je in oncomfortabele en gevaarlijke posities waarmee je het risico op vallen vergroot.

Pas op voor het verkeerd hijsen van zonnepanelen

Zonnepanelen aan een touw vastmaken en omhoog hijsen is ook zeker niet aan te raden. Het gehele gewicht tot bovenop de steiger hijsen is zeer belastend voor je rug. Het gebruik van een katrolsysteem, waarmee je de zonnepanelen vanaf de grond omhoog hijst, is minder belastend. Het gebruik van katrollen heeft echter het grote nadeel dat je bij verkeerd hijsen het risico loopt om de gehele steiger omver te trekken, met alle gevolgen van dien. Door op één van deze manieren te hijsen is de kans op beschadigingen ook nog eens extra groot. Voor zowel de zonnepanelen als de steiger.

Hoe krijg je dan wel de zonnepanelen het dak op?

Hijsen was nog nooit zo gemakkelijk én veilig

Hoe moet het dan wel? De veiligste en eenvoudigste manier om je zonnepanelen op het dak te krijgen is met het modulaire Altrex Shuttle liftsysteem.

  1. Je installeert het gemakkelijk en snel aan de zijkant(en) van de steiger.
  2. Na het installeren van het liftsysteem, bevestig je het zonnepaneel op het Solar Panel hijssysteem.
  3. Als je dat hebt gedaan, drijf je met een accuboormachine de lier op het werkplatform aan en takel je het paneel moeiteloos omhoog.
  4. Je hoeft de zonnepanelen dus nooit meer handmatig naar boven te tillen of hijsen. Binnen enkele seconden is het hijssysteem boven, waarna je het zonnepaneel een kwartslag draait. Zo komt het zonnepaneel vrij en schuif je deze op het werkplatform.
  5. Nu kun je beginnen met plaatsen!

TIP: Op het liftsysteem kun je ook een kratdrager monteren. Zo krijg je nét zo gemakkelijk al je gereedschap en andere benodigdheden op het dak.

Bekijk de video over het shuttle liftsysteem van Altrex.

Het Shuttle liftsysteem is onderdeel van de Ergo360-productlijn. Deze productlijn bestaat uit klimmaterieel die excelleren in het gebied van ergonomie, zodat de fysieke belasting voor het lichaam minimaal is. Met het Shuttle liftsysteem ben je dus verzekerd dat je de zonnepanelen gemakkelijk, veilig én ergonomisch op het dak krijgt.

Veilig zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Zo! Je hebt je zonnepanelen nu gemakkelijk en veilig op het dak gekregen. Maar we zijn nog niet helemaal klaar. Het is nu namelijk belangrijk dat je ze ook veilig kunt plaatsen.

Het belangrijkste is dat je een veilig werkplatform op hoogte hebt. Een steiger zorgt hier al voor, maar je kunt ook een triangelbrug gebruiken. Het modulaire triangelbrug van Altrex heeft een nóg groter werkplatform dan een steiger, waardoor je gemakkelijker bij het gehele dak kunt. Deze triangelbrug is ook te verkrijgen met een dakrandbeveiligingssysteem. Met deze speciale netten dek je de openingen in de werkbrug af en minimaliseer je de kans op vallen.

Altrex’ modulaire triangelbrug rust op lichtgewicht staanders, die je eenvoudig met een handlier optakelt. Wil je een groter platform creëren? Dan kun je de triangelbrug ook tussen twee steigers uit de RS TOWER 5-serie bevestigen. Hiermee bereik je een overspanning tot wel 12 meter! De ultieme win-win situatie? Installeer op één van deze steigers het Shuttle liftsysteem.

Veilig zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Wil je zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Dat kan natuurlijk met Altrex steigers of een triangelbrug. Voor het werken op grote en hoge platte daken is het echter handig om gebruik te maken van een compleet omringend dakrandbeveiligingssysteem. Op deze manier ben je op alle randen van het dak beveiligd tegen vallen. Dit is zeker wenselijk wanneer je zonnepanelen dicht bij de rand moet plaatsen.

Altrex heeft hiervoor de EP5 dakrandbeveiliging. Dit stabiele systeem is snel, eenvoudig en zonder gereedschap te installeren. De onderdelen zijn oneindig aan elkaar te koppelen, waardoor je ook de grootste platte daken kunt voorzien van een dakrandbeveiligingssysteem.

Ook veilig zonnepanelen plaatsen?

Wij hebben een breed assortiment met Altrex klimmateriaal zodat jij veilig je werkzaamheden kan uitvoeren. Bekijk alle Altrex producten in onze shop of kom langs in onze winkel. Wij helpen je graag!

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten