Ferdinand Griffioen
Ferdinand Griffioen
Leestijd: 4 minuten

Zo kies je de juiste werkhandschoenen

Zijn mijn werkhandschoenen geschikt voor het werk wat ik doe? Om daarachter te komen zijn er duidelijke normeringen. Het is dan wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk weet wat ze betekenen. Na het lezen van dit artikel, weet je precies welke normering het beste aansluit op jouw behoefte.

Als je met gevaarlijk gereedschap of chemische producten werkt, is het belangrijk dat je jezelf beschermt met de juiste werkhandschoenen. Als je veel zaagt, heb je bijvoorbeeld een handschoen met goede snijbestendigheid nodig. Werk je veel met boren, dan heb je een werkhandschoen nodig die niet snel te doorboren is. En dan hebben we het nog maar over twee toepassingen! In dit artikel gaan we verder in op de EN388 voor mechanische toepassingen. Meer weten over bijvoorbeeld chemische en thermische toepassingen? Bekijk fan hier het normeringsoverzicht voor handbescherming op de website van NEN, Stichting Nederlands Normalisatie Instituut.

Zo lees je de normering van werkhandschoenen

De cijfers en letters op handschoenen hebben allemaal een betekenis. Hiermee krijg je een goed beeld of de werkhandschoenen geschikt zijn voor jouw werkzaamheden. Gebruik onderstaand overzicht als handvat bij de keuze voor jouw ideale werkhandschoenen!

Werkhandschoen Normering Marree

 • Eerste markering: schuurweerstand (Uitkomsten van 1 t/m 4)
  Met behulp van schuurpapier wordt bepaald welke waarde hier komt te staan. Hoe hoger de weerstand, hoe hoger het cijfer. De test wordt sinds 2018 uitgevoerd met sterker schuurpapier, waardoor de uitslagen lager uitvallen dan voorheen.
 • Tweede markering: snijbestendigheid (coup-test) (Uitkomsten van 1 t/m 5)
  Snijbestendigheid gemeten op basis van de Coup-test, waarbij er een aantal snijbewegingen wordt gemaakt met een ronddraaiend mes. Hoe langer het duurt voordat het materiaal is doorgesneden, hoe hoger het cijfer. Deze test is onlangs verbeterd. Dit heeft vooral invloed op de waardes 3 en hoger, die lager kunnen uitvallen dan voorheen. Als deze test niet is uitgevoerd, staat hier de letter X.
 • Derde markering: scheurweerstand (uitkomsten 1 t/m 4)
  Gebaseerd op de kracht die nodig is om de handschoen te scheuren. Ook dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Een lage kracht in Newton staat voor een lage normering en hoe hoger de kracht in Newton is die nodig is om de handschoen te scheuren, hoe hoger het cijfer is.
 • Vierde markering: performatieweerstand (uitkomsten 0 t/m 4)
  Gebaseerd op de kracht in Newton die nodig is om een puntige staaf door het materiaal van de handschoen te steken. Deze test is niet van toepassing op injectienaalden. Als deze test niet is uitgevoerd, staat hier de letter X.
 • Vijfde markering: snijweerstand TDM-test (Uitkomsten van A t/m F)
  Snijbestendigheid gemeten op basis van de nieuwe TDM-test. Deze wordt verderop in dit artikel uitgelegd.
 • Zesde markering: impact (uitkomst middels een P)
  Op sommige handschoenen wordt als 6e markering de letter P aangeduid. Dit is een impact handschoen en is hiervoor getest. Dit is een optionele test, welke wordt ingezet voor handschoenen die specifieke impact resistente eigenschappen hebben op de handpalm, de achterkant van de hand of bij de knokkels.
Bekijk de Kelfort handschoenen in shop

Nieuwe testmethode snijbestendigheid

Eind 2018 is de normering voor snijbestendige handschoenen aangepast van EN 388:2003 naar EN 388:2016, omdat de manier van testen voor enkele onderdelen is gewijzigd. Voorheen werd alleen de Coup-test toegepast voor snijbestendigheid; nu vindt daarnaast ook de TDM-test plaats. De reden hiervoor is dat de Coup-methode niet geschikt is voor handschoenen met botmakende vezels (zoals glas- en staalvezel). Vergelijk:

Testmethode Coup Testmethode TDM (EN ISO 13997)
Messen Rond roterend Rechte messen
Gebruik messen Onveranderd tijdens de gehele test Uitsluitend voor eenmalig gebruik
Werkslag mes 80 mm 20 mm
Toegepaste kracht Constant 5 N Stijgend
Geschikt voor Lage niveaus snijbescherming Alle niveaus snijbescherming
Klasse Tweede markering – uitkomst 1 t/m 5 Vijfde markering – uitkomst A t/m F*

* F komt bijna niet voor, enkel bij handschoenen met staal, Carbon, glas of een combinatie van deze materialen.

In de namen van de Kelfort werkhandschoenen hebben we de resultaten van de Coup-test verwerkt middels CT3 en CT5, zodat je gemakkelijk de score van de oude normering kunt zien.

Hier moet je dus op letten bij aanschaf van nieuwe werkhandschoenen

Bepaal welke eisen belangrijk zijn voor jouw werkzaamheden en kijk naar het cijfer en/of de letter die hier informatie over geeft. Twijfel je welke handschoenen geschikt zijn voor jouw werkomgeving? Neem gerust contact met ons op voor advies. Uiteindelijk heb je maar één paar handen!

Neem contact met ons op
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten