Wouter Bunschoten
Wouter Bunschoten
Leestijd: 2 minuten

Waarop wordt een VDE-tang van Ironside getest?

Betrouwbaar gereedschap is voor een elektricien belangrijk omdat hij tijdens het werken met stroomaansluitingen wordt blootgesteld aan gevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk dat VDE-tangen over een keurmerk beschikken. Het gaat om de Duitse DIN 60900 norm die door de VDE (Verband Deutscher Elektrotechniker) vereniging wordt gecontroleerd. De tangen worden gecontroleerd op kwaliteit, perfecte isolatie en geschiktheid voor het werken met elektriciteit. Let daarbij goed op tijdens de aankoop of de tang de juiste markering heeft. In dit geval zou dat DIN EN 60900 zijn, evenals het driehoekige VDE-logo.

Wat houdt de DIN 60900 norm in?

DE DIN 60900 is van toepassing op geïsoleerd, isolerend en hybride handgereedschap dat wordt gebruikt voor het werkzaamheden aan onder spanning staande delen De nominale spanning mag niet hoger zijn dan 1000 V wisselstroom en 1500 V gelijkstroom.

Welke testen worden uitgevoerd?

 1. Spanningstest
  Zelfs na een dag in een waterbad moeten alle tangen beschermd zijn tegen schokken en overspringende vonken. De gebruikte voltage bij deze test is 10.000 Volt wisselstroom.
  spanningstest_vde_tangen
 2. Brandproef
  Om het risico van brand zo veel mogelijk uit te sluiten moet het isolatiemateriaal moeilijk ontvlambaar zijn. Dit wordt getest boven een open gasvlam.
  Brandproef Vde Tangen
 3. Schoktest
  De speciaal geïsoleerde handgrepen moeten zelfs bij -20 ˚C nog sterk genoeg zijn om niet te breken bij stoten of schokken.
  Schoktest Vde Tangen
 4. Adhesietest
  Zelfs na een week opslag bij 70 ˚C moeten de handvatten nog stevig op de tang bevestigd zijn. De trekproef wordt uitgevoerd met een testkracht van 500 N.
  Adhesietest Vde Tangen

Controleer regelmating de VDE-tangen

Zelfs het beste gereedschap zal op een gegeven moment tekenen van gebruik gaan vertonen. Schade aan de isolatie is echter levensgevaarlijk, zelfs een scheurtje in het handvat kan al voldoende zijn om in contact te komen met stroom. Het is daarom van essentieel belang de tang regelmatig te controleren, bij voorkeur onmiddellijk na gebruik. Bij schade adviseren wij de tang te vervangen.

Heb je nog vragen over (Ironside) VDE-tangen of het keurmerk? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.

 

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten