Bram Schuttelaar
Bram Schuttelaar
Leestijd: 3 minuten

Tips voor een goede keuze van grondverf: alles wat je moet weten!

Voordat je de keuze voor grondverf kunt maken, is het van belang dat je weet wat voor oppervlakken je wilt gronden en aan welke eisen de grondverf moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld meerdere lagen schilderen? Schilder je binnen of buiten? Is er roestgevaar? Wordt het oppervlak warm? Voor al deze verschillende toepassingen zijn er andere producten beschikbaar. Wij zetten ze voor je op een rij.

Grondverf voor binnen

Als professionele schilder moet je binnenshuis producten vermijden die terpentine bevatten. Dit betekent dat de keuze valt op grondverf op waterbasis. Deze verf heeft niet alleen geen vervelende geur, maar droogt ook razendsnel. Binnen 1 uur is het oppervlak stofdroog en na 6 uur kun je al een nieuwe verflaag aanbrengen! Hoewel grondverf op waterbasis ook geschikt is voor buitentoepassingen, wordt er vaak gekozen voor grondverf op terpentinebasis. Deze heeft namelijk een langere droogtijd (vooral bij hogere temperaturen), waardoor je wat meer tijd hebt om eventuele correcties aan te brengen.

Hout, board, voorbehandeld pleisterwerk of metaal

Voor deze ondergronden kun je zowel grondverf op terpentinebasis als grondverf op waterbasis gebruiken. Grondverf op terpentinebasis heeft goede vullende eigenschappen, is goed schuurbaar en biedt uitstekende dekking. De verf is stofdroog na 4 uur en overschilderbaar na 18 uur. Heb je geen tijd om zo lang te wachten voordat je de volgende laag aanbrengt? Kies dan voor snelgrondverf. Deze is al overschilderbaar na 5 uur, waardoor je twee lagen op één dag kunt aanbrengen. Bovendien is het handig als het weer niet meezit, omdat de verf snel droogt.

Bekijk de grondverven van Kelfort >

Grondverf Marree Kelfort

Hout in combinatie met metselwerk of beton

Terpentine gedragen loodvrije menie is oorspronkelijk bedoeld om roestvorming op ijzer en staal te voorkomen, maar wordt ook veel gebruikt als beschermende grondlaag voor hout dat in contact komt met metselwerk of beton. Loodvrije menie is overschilderbaar na ongeveer 18 uur.

Roestpreventie op ijzer en staal

Naast loodvrije menie is terpentine gedragen ijzermenie uitermate geschikt om roestvorming op ijzer en staal tegen te gaan. Een extra voordeel van ijzermenie is dat het ook geschikt is voor metalen die verwarmd worden, zoals radiatoren en verwarmingsbuizen. Omdat ijzermenie op terpentinebasis is, moet je deze eerst demonteren voordat je het buiten kunt behandelen. Ook hier is geduld nodig, omdat het na ongeveer 18 uur overschilderbaar is.

Bekijk de conserveringsmiddelen van Kelfort >

Heb je vragen over de Kelfort grondverven of wil je graag advies over welke grondverf jij het beste kunt gebruiken? Neem gerust contact met ons op of spreek één van onze medewerkers aan in de winkel.

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten