Ferdinand Griffioen
Ferdinand Griffioen
Leestijd: 3 minuten

Timmeren zonder pijn in je hand of arm? Zo doe je dat met de Ironside hamers!

Wie dagelijks met een hamer aan de slag gaat, kan vervelende pijnklachten in de arm of hand ontwikkelen. Maar hoe ontstaan deze klachten? En hoe kunnen deze klachten voorkomen worden? De kans op het ontstaan van een blessure door veelvuldig timmeren kan verkleind worden door gebruik te maken van een anti-vibratie bankhamer of moker.

De belangrijkste oorzaken van pijnklachten door timmeren

Het werk van de timmerman in de bouw valt onder de noemer zwaar werk. Pijnklachten bij het timmeren ontstaan in dit geval vaak door de volgende oorzaken:

  • Als timmerman in de bouw werk je een groot deel van de tijd boven je macht in een ongemakkelijke houding. Regelmatig sta je op een bouwsteiger of een ladder, waarbij je onvoldoende ondersteund wordt en je spieren overbelast raken.
  • Er is sprake van eenzijdige bewegingen, die langdurig en vele malen worden herhaald.
  • Bij het timmeren ontstaan trillingen in de hamer. Deze stoppen echter niet bij het handvat, maar lopen door in je hand en arm met pijnklachten als mogelijk gevolg.

Mogelijke blessures door overbelasting

Voor de eerste twee oorzaken geldt dat ze kunnen leiden tot een overbelasting van hetzelfde deel van je arm, onderarm of handspieren. Dit wordt vaak een tennisarm, muisarm of, zoals in dit geval, een timmerarm genoemd. Eén van de symptomen is pijn op het botpuntje van de elleboog, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bovenarm of naar de buitenkant van de onderarm. Daarnaast kunnen hand-arm trillingen zowel neurologische schade veroorzaken in de vingers en handen als verstoringen in de bloedsomloop.

Hoe kun je het risico op pijnklachten verlagen?

Naast afwisseling in werkhouding en werkzaamheden, is het goed om de hamer of moker waarmee je werkt eens kritisch te bekijken. Goed gereedschap is in dit geval niet alleen het halve werk, maar ook een belangrijk hulpmiddel om het risico op een blessure te verlagen.

Ironside heeft diverse anti-vibratie bankhamers en mokers speciaal voor de professionele gebruiker in de bouw en industrie ontwikkeld. Het gebruiken van anti-vibratie bankhamers en mokers biedt het voordeel, dat er door de schokdemping minder trillingen worden doorgegeven vergeleken met normale hamers en mokers.
Met anti-vibratie bankhamers en mokers verminder je dus de belasting op gewrichten, pezen en spieren. Een belangrijke factor voor het ontstaan van pijnklachten door dagelijks te timmeren wordt hiermee weggenomen.

Kenmerken anti-vibratie hamers en mokers

In de onderstaande afbeelding vind je de kenmerken van de anti-vibratie bankhamers van Ironside.

Kenmerken Anti Vibratie Bankhamer Ironside

In de volgende afbeelding vind je de kenmerken van de anti-vibratie mokers van Ironside.

Kenmerken Anti Vibratie Moker Ironside

Met behulp van een anti-vibratie bankhamer of moker van Ironside kun je de kans op pijnklachten door het gebruik van trillend gereedschap verkleinen. Kortom, een gezonde en daarmee goede investering voor de vakman!

Bekijk de Ironside hamers in shop

Heb je vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste hamer? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.

 

 

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten