Bram Schuttelaar
Bram Schuttelaar
Leestijd: 6 minuten

Hét verschil tussen een schop, bats, schep en spade

Op de bouwplaats én in de tuin wordt vaak gewerkt met een schop, bats, schep of spade. Wat is nu het verschil? Welk gereedschap gebruik je voor welke werkzaamheden en hoe gebruik je dit dan? De benamingen schop, bats, schep en spade worden vaak door elkaar gebruikt. Een schop, een bats en een schep zijn verschillende namen voor hetzelfde gereedschap. Voor het gemak houden we in dit blog ‘schop’ aan. Naast de schop kennen we de spade.

De schop

Er bestaan schoppen om mee te scheppen en schoppen om grond mee weg te steken. Hoe ronder het blad, hoe meer scheppend vermogen dit blad heeft. Een schop om mee te scheppen heeft een gebogen dulstand. Hiermee schuif je over de grond en verplaats je materiaal van A naar B (bijvoorbeeld het vullen van een kruiwagen). Het blad van deze schop is groter van maat, zodat er zoveel mogelijk volume mee verplaatst kan worden. Een schop om zand of losse grond mee weg te steken heeft een rechtere dulstand.

schop

Onder Kelfort zijn de volgende soorten schoppen verkrijgbaar:

Hoe gebruik je een schop?

Om prettig met een schop te kunnen werken, zet je vooral druk op de kruk. Je andere hand houd je voor het bochtgedeelte van de steel. Omdat je de schop onderhands vasthoudt, is de kruk bewust een bol die over de palm van je hand rolt. NB: Schoppen met kruk worden vooral in Nederland verkocht.

Kruk Bats(1)

Maataanduiding blad

De maataanduiding wordt in een aantal nullen aangegeven op het blad van de bats. De betekenis van deze maataanduiding is als volgt:

Maataanduiding Maat blad Dulstand Soort schop
0 Groot blad 35% gebogen dulstand Schep- en betonschop
00 Middelgroot blad Half gebogen dulstand Half schep- / half steekschop
000 Kleiner blad Rechte gebogen dulstand Steekschop

 

Steelmaat schop

Bij een bats wordt de voor jou geschikte steelmaat bepaald door je lichaamslengte.

  • Steel 95 cm personen tussen 160 en 180 cm
  • Steel 110 cm personen langer dan 180 cm

De spade

Als je echt een gat wilt graven in Hollandse kleigrond kom je niet ver met een schop. Het juiste gereedschap hiervoor is een spade. Een spade heeft een rechte dulstand. Hiermee kun je graven, spitten of een stuk grond afsteken.

spade

Onder Kelfort vind je spades voor de volgende werkzaamheden.

  • Spade met epoxy coating: deze spade is geschikt voor het spitten in aarde. De coating is krasvast, stootvast en bestand tegen weersinvloeden.
    KELFORT spade 280/170 T-steel
    44,75
    KELFORT SPADE 280/170 T-STEEL
    over KELFORT spade 280/170 T-steel
  • Spade blank geslepen: deze spade is geschikt voor het spitten in aarde en zware kleigrond en heeft een blank geslepen blad, dat zichzelf slijpt door gebruik. Hierdoor glijdt de spade makkelijker in de grond en de grond blijft niet kleven. Deze spade is geschikt voor intensief professioneel gebruik.
    KELFORT spade gepolijst 280/170 T-steel
    65,35
    KELFORT SPADE GEPOLIJST 280/170 T-STEEL
    over KELFORT spade gepolijst 280/170 T-steel
  • Draineerspade: deze spade is geschikt voor het graven van smalle gleuven, denk aan leidingwerk in de grond. De draineerspade heeft een smal blad met aan de bovenzijde een opstapje, zodat extra druk met de voet uitgeoefend kan worden.
    Alle drie de spades hebben een zwanenhals blad. Het openhalen van je hand wordt hiermee voorkomen, doordat de steel zonder oneffenheden recht over loopt in het blad.
    KELFORT draineerspade 325/125 T-steel
    58,81
    KELFORT DRAINEERSPADE 325/125 T-STEEL
    over KELFORT draineerspade 325/125 T-steel

Hoe gebruik je een spade?

Spades hebben een Engelse kruk die prettiger in de hand ligt bij graafwerkzaamheden. Om er plezierig mee te werken, moet je vooral druk op de kruk / T-greep zetten om de spade naar beneden te drukken en de andere hand op het midden van de steel houden. Bij een spade kan extra druk gezet worden door een spade met een opstapje te gebruiken.

Het blad van de spade dient recht of bijna recht tot de rand in de grond te worden gestoken. De greep trek je bij de schacht naar achteren om de grond los te werken. Als je de juiste lengte van de steel hebt uitgezocht sta je hierbij recht op. Buig dan je knieën en til nu de schuin staande spade met grond op, door je knieën weer te strekken. Het buigen van de knieën is belangrijk voor het sparen van je rug.

kruk spade

Steelmaat spade

De steel van de spade wordt standaard uitgevoerd in 76 cm. Indien gewenst zijn langere stelen verkrijgbaar.

Gevolgen verkeerd gebruik schop of spade

Door een bats of spade te gebruiken bij werkzaamheden waarvoor deze niet geschikt zijn, kan de steel breken. Hieronder enkele voorbeelden van verkeerd gebruik uit de praktijk.

  • De spade of steekschop gebruiken als koevoet om bijvoorbeeld een boomwortel te verwijderen. De steel kan hierdoor breken.
  • De schop tussen een stoeptegel zetten om een steen los te wrikken. Het blad wordt hierdoor beschadigd of krom gebogen.

Tot slot een handige tip

Houten stelen zijn het taaist als ze vochtig zijn. Zit je spade of ander tuingereedschap een beetje los in de steel? Dan is de kans groot dat je steel te droog is. Ga er niet op slaan om het weer vast te krijgen, maar zet je gereedschap even in een regenton of leg het in de tuin tijdens een regenbui. Daarna zit het gereedschap weer goed vast en is de steel weer extra sterk.

Wil je graag weten welke schop of spade gschikt is voor jouw werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op of vraag één van onze medewerkers in de winkel.

Neem contact op

 

Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten