Maurice Duenk
Leestijd: 5 minuten

Bouwfolie: de perfecte bescherming voor je gevel- en dakconstructie

Er wordt vaak makkelijk gedacht over het toepassen van bouwfolie, het verdwijnt toch achter de dakpan of de gipsplaat, maar er komt meer bij kijken. Om je gevel- en dakconstructie perfect te beschermen gaan we daarom dieper in waarom we bouwfolie nodig hebben, waar vocht vandaan komt en de gevolgen van het niet of verkeerd toepassen van bouwfolie. 

Waarom hebben we bouwfolie nodig?

Bouwfolie gebruik je voor het afdekken, dichtmaken en beschermen van je gevel- en dakconstructie. Op de juiste manier toegepast kun je hiermee:

  • Je constructie beschermen
  • Luchtstromen voorkomen
  • Efficiënter gebruik maken van energie

Bekijk de bouwfolies van Kelfort »

Als we geen bouwfolie toepassen in de constructie dan ziet de situatie er als volgt uit. Damp kan van binnenuit de constructie in en vocht vanaf de buitenzijde.

Dakconstructie Regen Hagel Sneeuw2

 

Om het isolatiemateriaal en het houtwerk te beschermen pas je aan de binnenzijde minimaal een dampremmende folie toe en aan de buitenzijde minimaal een dampdoorlatende folie.

Damptransport gaat altijd van warm naar koud. In ons klimaat is het binnen langer warm dan buiten en wil de damp dus meestal graag naar buiten. Onderweg naar buiten koelt de damp af en kunnen waterdruppels ontstaan als we geen folie toepassen.

Door het toepassen van folie blokkeer je de luchtstroom en kan er geen lucht en daarmee ook geen vochtigheid in de constructie/het isolatiemateriaal komen. De damp blijft daardoor binnen in de leefruimte en wordt door middel van bijvoorbeeld een luchtrooster, afzuigsysteem of de deur openzetten direct naar buiten afgevoerd.

In de open bouwfase (pannen of gevel zijn nog niet geplaatst) heb je vooral te maken met weersinvloeden; regen, hagel en sneeuw. Door de folie wordt dit afgevoerd naar het laagste punt; de dakgoot of uiteindelijk het grondwater. Op het moment dat de pannen op het dak gaan komt de functie van de folie niet te vervallen, dit wordt de tweede schil. De bekleding van het dak (bv. de pannen) neemt de functie van eerste schil over, maar achter de bekleding moet altijd ventilatie plaatsvinden. Onder de dakpannen kan ook condensvorming ontstaan. De druppels vallen op de folie, dus deze moet zo lang mogelijk waterdicht blijven. Om deze reden heb je altijd een buitenfolie en een binnenfolie nodig.

Dakconstructie Met Bouwfolie

Vocht wat er niet inkomt hoeft er ook niet uit. Er ontstaat echter altijd wel vocht in de constructie door het aanwezige damppunt en dit moet er nog wel uit kunnen. Door het toepassen van de juiste folie gaat de constructie zo lang mogelijk mee en behaal je een zo hoog mogelijke isolatiewaarde.

Waar komt vocht vandaan?

Een gemiddelde eengezinswoning met 450 m3 inhoud. Bij 22 graden is er sprake van 19 gram vocht per m3. In totaal bevat de woning dan 8,6 liter vocht. Als je als gezin hierin gaat leven produceren we 15 liter per dag door te ademen, douchen en koken.

Tip: Check regelmatig de kruipruimtes onder je woning. Hier staat vaak regenwater, wat voor extra vocht in de woning zorgt.

Als de warme lucht in contact komt met een koud oppervlak koelt de lucht af en kan deze het vocht niet meer vasthouden. De damp wordt omgezet in een waterdruppel.

Bijvoorbeeld in een huis is het 20 graden en buiten is het 5 graden. De damp wil dan naar buiten. De isolatie doet dan niets anders dan de temperatuur van buiten langzaam terugbrengen naar de binnentemperatuur en andersom. Door het afkoelen van de lucht die van binnen naar buiten gaat of omgekeerd kan een waterdruppel in de constructie ontstaan. Dit zogenaamde dauwpunt wil je zo ver mogelijk naar buiten hebben, het liefst helemaal buiten. De hoeveelheid waterdruppels die mogelijk in de constructie kunnen ontstaan wordt mede bepaald door de juiste toepassing van folie en tape aan de binnenzijde.

Vocht wat niet de constructie inkomt hoeft er ook niet uit. Wat er toch in ontstaat moet er zo snel mogelijk uit.

Gevolgen van niet of verkeerd toepassen van bouwfolie

Bij de toepassing bouwfolies gaat er echter nog steeds veel fout tijdens de bouw. Een verkeerde toepassing is het helemaal opsluiten van de constructie waar heel veel vocht in zit, bijvoorbeeld in het isolatiemateriaal of het houtwerk wat op de bouw geleverd is. De gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • De isolatie werkt niet of nauwelijks en verliest zijn isolatiewaarde
  • De isolatie kan gaan rotten
  • Er kan schimmel in de constructie ontstaan, die steeds verder doorgroeit. Je kunt hier zelf ook ziek van worden, doordat het in de lucht dwarrelt en ingeademd wordt.
  • Ongedierte vindt een fijn broeierig klimaat om zich in te nestelen.

De belangrijkste toepassingstip

Echt waar! Folie wordt heel vaak met de verkeerde zijde naar binnen of naar buiten aangebracht. In de open bouwfase, waarin je te maken hebt met UV straling, kan dit bij buitenfolie vervelende gevolgen hebben. Check voor het aanbrengen van de folie daarom altijd eerst op het inlegvel wat de buitenzijde is.

Wil je meer weten over bouwfolie? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op
Copyright 2024 - Marree

Alle prijzen zijn exclusief btw en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten